Gezinnen wonen graag in de stad
20 augustus '19
Op zondagochtend met de kinderen ontbijten op het terras, even snel een boodschap halen: Brabantse gezinnen zien de voordelen van wonen in de stad. Ze wonen het liefst in een wijk in de buurt van het stadscentrum. Zo kunnen ze zelf kiezen voor de dynamiek van het centrum of voor de rust van de eigen woonomgeving. Het favoriete woningtype van een gezin is de eengezinswoning. Toch overweegt bijna de helft van de gezinnen uit de B5 het wonen in een gezinsappartement. Slim, gezien de toenemende ruimtedruk in de stad.
Verhuizen? Liefst een grote koopwoning buiten het centrum
In de B5 is gemiddeld 31% van de huishoudens een gezin. Verreweg de meeste gezinnen zijn tevreden met hun woonsituatie; ze hebben op korte termijn geen verhuisplannen. Willen ze wel verhuizen, dan heeft een wijk net buiten het stadscentrum (34%) of juist aan de rand van de stad (27%) de voorkeur. Bovendien zijn gezinnen honkvast: ze willen vaker in hun huidige regio blijven wonen dan huishoudens zonder kinderen. Gezinnen hebben behoefte aan relatief grote woningen: 43% wil een woning groter dan 130 m2. Niet verrassend is het dat 74% van de gezinnen het liefst een koopwoning wil.
Life-events bepalend voor verhuizen
Life-events zijn bepalend voor de woonsituatie. Een verandering in de gezinssituatie is de op één na belangrijkste reden om binnen 2 jaar te willen verhuizen (na: een andere woning willen). Uit de groepsgesprekken blijkt dat verhuismomenten voor gezinnen vaak praktisch zijn ingestoken. Ze hangen bijvoorbeeld samen met het wisselen van school (dus bij een leeftijd van 4 of 12 jaar). Of binnen drie jaar nadat de kinderen het huis uit zijn. Opvallend is dat als het dán niet gebeurt, er helemaal niet meer verhuisd wordt.
Rust boven kindvriendelijkheid
Wat zorgt ervoor dat gezinnen tevreden zijn met hun woonomgeving? Voor de hand ligt dat ze de voorkeur hebben voor een kindvriendelijke omgeving. Echter vinden gezinnen uit de stad rust en goed contact met de buren nóg belangrijker. Markante bevindingen die goed zijn om in het achterhoofd te houden bij het ontwikkelen van nieuwe woonomgevingen. Overigens vinden gezinnen uit de omliggende dorpen kindvriendelijkheid juist belangrijker dan de gezinnen in de stad (42% versus 34%).
Wat er verder uitspringt: kindvriendelijkheid wordt maar door 5% van de respondenten genoemd als belangrijkste aspect voor een gewenste nieuwe woonbuurt in de stad. De ondervraagden voor wie dit wél belangrijk is, noemen ook goed burencontact en sociaal betrokken buurtbewoners als belangrijke aspecten. Sociaal ingestelde mensen dus!
Interesse in een gezinsappartement
In steden is door de hogere dichtheid vaak onvoldoende ruimte voor woningen met een eigen tuin. Om meer gezinnen voor de stad te behouden, ontwikkelt BPD nu al gezinsappartementen. Vier op de tien gezinnen uit de B5 geeft aan (misschien) interesse te hebben in zo’n gezinsappartement. De meeste interesse bestaat onder Bredase gezinnen (50%) en onder gezinnen die over 2 tot 10 jaar willen verhuizen. Ook eenoudergezinnen en huurders hebben iets meer voorkeur. De ‘volmondig ja’-interesse verschilt behoorlijk per stad: van 6% in Den Bosch tot 17% in Breda.
Kansen voor het gezinsappartement?
Volgens de ondervraagden in de B5 moeten een gezinsappartement en de woonomgeving het volgende bieden: voldoende kamers, rust, dicht bij voorzieningen (winkels, horeca, recreatiemogelijkheden), ruimte en kindvriendelijkheid. BPD heeft al uitgebreid onderzoek gedaan naar wonen voor gezinnen in de stad. Het blijkt dat in de Randstad een gezinsappartement zeker een kansrijk product is in de koopsector. Vooral in en rond het centrum. In de B5 is (nog) geen verdiepend marktonderzoek gedaan, maar gezien de toenemende ruimtedruk en de uitkomsten uit de Brabantstadstudie is dit zeker interessant.
Lees meer over het Randstedelijke onderzoek naar de woonwensen van gezinnen en kinderen (De Kindvriendelijke Stad) en de publicatie over gezinsappartementen (Family Plan: ruimte voor het stadsgezin).